نکات برای خرید بهترین موبایل
اگر بخواهیم وسایل شخصی خود را به ترتیب میزان استفاده در روز طبقهبندی کنیم، احتمال زیادی وجود دارد که گوشیهای هوشمند در صدر این فهرست قرار بگیرند. امروزه گوشیهای موبایل تنها دستگاهی برای برقراری تماس یا ارسال پیام کوتاه نیستند؛ این دستگاهها بهقدری هوشمند شدهاند که میتوانند خاطرات روزانهی ما را ثبت کنند، خلوتترین مسیر را برای رفتن به محل کار مشخص کنند، برای ما غذا و تاکسی سفارش دهند و مثل دوستی صمیمی، به ما در انجام تصمیمهای روزانه، کمک کنند. درحالحاضر حتی تصور یک روز زندگی بدون گوشی هوشمند، کار دشواری است. اهمیت این دستگاههای دوست داشتنی باعث شده است که به یکی از پرفروشترین کالاهای جهان تبدیل شوند. صنعت گوشیهای هوشمند بهقدری بزرگ است که حتی شرکتهای خودروسازی و شرکتی مثل پپسی هم به سمت تولید آنها روی آوردهاند. چنین رقابت شدیدی برای خریداران یک مزیت محسوب میشود؛ ولی در سمت دیگر، انتخاب و خرید گوشی هوشمند را دشوارتر میکند.
به همین دلیل قصد داریم در click2all، در قالب راهنمایی قدم به قدم، تمام نکات لازم در مورد خرید گوشی هوشمند را شرح بدهیم.
1-بودجهی خود را مشخص کنید
گوشیهای موبایل در زندگی هر شخصی، ارزش مشخصی دارد. حتی اگر جزو ثروتمندترین اقشار جامعه باشید، ممکن است نخواهید هزینهی زیادی برای گوشی جدید خود پرداخت کنید؛ شاید هم آنقدر عاشق این دستگاهها باشید که از سایر هزینههای زندگیتان برای خرید یک گوشی گرانقیمت، کم کنید. مهم این است که در ابتدا و پیش از خرید گوشی جدید، حداکثر هزینهای را که میخواهید برای آن بپردازید، مشخص کنید. این موضوع به شما کمک میکند تا بتوانید همین ابتدای کار، انتخابهای خود را به طرز چشمگیری محدود کنید. بازهی قیمتی گوشیهای هوشمند بسیار گسترده است و از گوشیهایی کمتر از ۲۰۰ هزار تومان تا گوشیهای لوکسی همقیمت با یک خودرو، در بازار وجود دارد؛ بنابراین مشخص کردن بازهی قیمتی، پیشنیازی برای خرید هوشمندانه آن محسوب میشود.
با انواع سیستمعامل آشنا شوید
به زبان عامیانه و بهطور خلاصه، سیستمعامل رابط بین کاربر و سختافزار گوشی محسوب میشود؛ محیطی گرافیکی که توسط شرکتهای مختلف، به پوستههای متفاوت مزین میشود تا بهترین تجربهی کار با گوشی را در اختیارتان قرار دهد. در دنیای کامپیوتر رومیزی و لپتاپ، ویندوز محبوبترین سیستمعامل محسوب میشود. تقریبا در هر خانهای یک کامپیوتر وجود دارد که از ویندوز استفاده کند؛ اما در دنیای گوشی هوشمند این شرایط کاملا فرق میکند و هنگام نگارش این راهنمای خرید، سیستمعامل مایکروسافت پس از اینکه مورد استقبال خریداران و توسعهدهندگان قرار نگرفت، بهصورت رسمی کنسل شد.
اگر بخواهیم از سیستمهای عامل پرطرفدار در گوشیهای موبایل سخن بگوییم، باید آنها را به دو دسته تقسیم کنیم:
IOS:
که بهصورت انحصاری توسط شرکت اپل توسعه مییابد. این انحصاری بودن بدین معنی است که آیاواس را میتوانید تنها در گوشیهای آیفون بیابید. موضوع انحصاری بودن آیاواس، مزایایی برای کاربران آیفون دارد. اولین مورد این است که برنامهنویسان این سیستمعامل اقدام به بهینهسازی آن برای گوشیهای آیفون میکنند؛ بنابراین گوشیهایی که از آیاواس استفاده میکنند، عملکردی بهینهای و بدون نقصی دارند. برای مثال، اگر یک آیفون قدیمی داشته باشید که دو سه سالی از عمرش گذشته است، هنوز هم میتواند اکثر بازیها و برنامههای آیاواس را بهراحتی و بدون هیچ مشکلی اجرا کند. مورد دوم اینکه گوشیهای آیفون، پشتیبانی نرمافزاری فوقالعادهای دارند؛ بهعنوان مثال، آیفون ۵ که با نسخهی ششم آیاواس منتشر شد، تا چهار سال پس از تولید، تمام بهروزرسانیهای این سیستمعامل را دریافت کرد. در خصوص سومین مزیت آیاواس نیز میتوان به امنیت زیاد آن اشاره کرد که اپل نظارت دقیقی بر این بخش دارد. در سمت دیگر، یکی از ایرادهای آیاواس این است که تنها در گوشیهای آیفون وجود دارد؛ بنابراین برای استفاده از آن، باید بهای زیادی برای خرید گوشی هوشمند اپل پرداخت کنید. در خصوص مورد دوم میتوان به بسته بودن کد منبع آیاواس اشاره کرد که کاربران و توسعهدهندگان را برای شخصیسازی آن، کاملا محدود میکند. البته نباید از آزادی عمل کمتر آن نسبت به برخی سیستمعاملهای دیگر غافل شد که مؤلفهای اصلی و تأثیرگذار برای بسیاری از کاربران است. محدودیتهای موجود در پلتفرم iOS، برخی مواقع مشکلساز خواهند شد. بهعنوان مثال میتوان به هزینهی بیشتر اپلیکیشنهای آیفون اشاره کرد که میتوان برخی از آنها را بهرایگان در پلتفرمهای دیگر یافت.
چه کسانی باید به سراغ آیاواس بروند؟
آیاواس رابطی ساده و کاربرپسند دارد. این سیستمعامل برای کسانی که حوصلهی سر و کله زدن با تنظیمات مختلف ندارند و بهدنبال یک تجربهی روان، کامل و لذتبخش در محصولی با تجربهی کاربری عالی برای درازمدت هستند، بهترین انتخاب محسوب میشود.
اندروید:
محبوبترین سیستمعامل دنیای گوشی هوشمند محسوب است و بیش از ۸۰ درصد از تمام موبایلهای جهان، به این سیستمعامل مجهز شدهاند. اندروید در گوشیهای رده پایین چند صد هزار تومانی تا پرچمداران چند میلیون تومانی وجود دارد و سیستمعاملی کدباز محسوب میشود؛ این موضوع دست کاربر و توسعهدهندگان را برای شخصیسازی و ویرایش بخشهای مختلف سیستمعامل باز میکند. همچنین برخلاف iOS، اندروید نیازی به نرمافزاری جداگانه برای انتقال اطلاعات به گوشی ندارد و به محض اتصال آن به کامپیوتر میتوانید به حافظهی ذخیرهسازی آن دسترسی داشته باشید. این در حالی است که در گوشیهای آیفون پس از اتصال به کامپیوتر تنها به بخش تصاویر ثبتشده با دوربین گوشی دسترسی خواهید داشت. در ضمن برای نصب برنامه در گوشیهای اندروید، هیچ محدودیتی وجود ندارد؛ بدین ترتیب قادر خواهید بود از برنامههای جانبی مثل بازار استفاده کنید و هم میتوانید برنامهی مدنظر را ازطریق کامپیوتر دانلود و فایل نصب مربوطه را به گوشی انتقال دهید. البته بهتازگی قابلیت مشابهی در iOS دردسترس کاربران قرار گرفته است که میتوانند از فروشگاه متفرقه برای دانلود اپلیکیشنهای خود بهره ببرند. این موضوع پس از حذف تعدادی از اپلیکیشنهای ایرانی از اپاستور کمک زیادی به کاربران این پلتفرم در ایران کرد.
اما در سمت دیگر، گوشیهای اندروید پشتیبانی نرمافزاری کوتاهمدتتری در مقایسه با رقبای مبتنی بر آیاواس دارند؛ بهعلاوه به دلیل تنوع بسیار زیاد گوشیهای اندروید، برنامههای این سیستمعامل برای تمام مدلها بهینه نشدهاند و برای تجربهای بهخوبی آیاواس، باید به سراغ محصولات اندرویدی با سختافزار مناسب بروید.
اندروید را میتوان بهشت توسعهدهندگان ایرانی دانست و تعداد بسیار زیاد اپلیکیشنهای ایرانی توسعهیافته برای این پلتفرم را میتوان گواه این مدعی عنوان کرد. بدین ترتیب و باتوجهبه نیازهای خاص کاربران ایرانی، میتوان اپلکیشینهای مناسبتری در اندروید یافت.
چه کسانی باید به سراغ اندروید بروند؟
اندروید سیستمعامل منعطفی محسوب میشود. این سیستمعامل برای کسانی مناسب است که تمایل دارند به تمام بخشهای گوشی دسترس کاملی داشته باشند و آن را هر طوری که میپسندند، مدیریت کنند. بهعلاوه، اندروید بهترین گزینه برای کسانی است که میخواهند با هزینهای کم، استفاده از یک گوشی هوشمند را تجربه کنند. وجود اپلیکیشنهای متنوع ایرانی از دیگر دلایل بزرگ برای استفاده از سیستمعامل اندروید است.
در زمان نگارش این مقاله، حدود ۹۹.۷ درصد از بازار گوشی هوشمند دراختیار دو سیستمعامل اندروید و آیاواس بود. بهجز این دو، حدود ۰.۱ درصد از کل گوشیهای هوشمند از سیستمعامل ویندوز موبایل استفاده میکنند؛ ویندوز برخلاف موفقیت زیاد در دنیای کامپیوتر شخصی، با استقبال زیادی در میان کاربران گوشی هوشمند مواجه نشده است. دلیل این موضوع، نبود پشتیبانی کافی از طرف مایکروسافت، عدم تمایل تولیدکنندگان برای ساخت گوشیهای ویندوزی و کم بودن تعداد برنامهها در مقایسه با اندروید و آیاواس است. به همین دلیل درحالحاضر و باتوجهبه عدم عرضهی محصولی جدید و توانمند در پلتفرم ویندوز موبایل، خرید آن توصیه نمیشود.
کاربردتان از گوشی هوشمند چیست
عاشقان شبکههای اجتماعی
اگر جزو این دسته از افراد باشید، احتمالا هر چند دقیقه یکبار، سری به تلگرام، واتساپ، اینستاگرام یا توئیتر میزنید. همانطور که از نامش مشخص است، این دسته از افراد بیش از ۵۰ درصد استفادهشان از گوشیهای هوشمند به شبکههای اجتماعی خلاصه میشود. صفحهنمایش بزرگ با رزولوشن بالا، حافظهی ذخیرهسازی و رم زیاد و باتری قدرتمند، مهمترین شاخصهای خرید گوشی برای این دسته از افراد محسوب میشود.
اپلیکیشن بازها
این دسته بهطور متوسط روزی دو الی ۵ اپلیکیشن جدید روی گوشیشان نصب میکند و همیشه به دنیال این هستند که با اپلیکیشنهای جدیدی کار کنند؛ اگر جزو این دسته افراد هستید، به سراغ گوشیهایی بروید که سیستمعامل بهروز، تراشهی قدرتمند و حافظهی ذخیرهسازی زیادی داشته باشد.
گیمرهای موبایل
مثل گیمرهای کامپیوتری و کنسولهای بازی، افرادی وجود دارند که از گوشیهای موبایل خود بهعنوان وسیلهای برای سرگرمی استفاده میکنند. مثل گیمرهای کامپیوتری و کنسولهای بازی، زندگی این افراد هم، هزینهی زیادی دارد؛ آنها باید بهدنبال گوشیهایی با تراشههای قدرتمند، نمایشگر بزرگ و حافظهی ذخیرهسازی زیاد باشند؛ بنابراین انتخاب آنها به گوشیهای ردهبالا و پرچمدار محدود خواهد بود.
فیلم/سریال بازها
احتمالا در تاکسی و مترو افرادی را دیدهاید که هدفون به گوش، در حال تماشای فیلمها یا سریالهای جدید هستند. اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید، بهدنبال گوشیهایی بروید که نمایشگر بزرگ با رزولوشن حداقل Full HD دارند و از کارتهای حافظه هم پشتیبانی میکنند.
عاشقان موسیقی
اینها کسانی هستند که در مسیر، پشت میز کار و حتی موقع خواب، هدفون از گوششان خارج نمیشود و همیشه در حال گوش دادن به موسیقی هستند؛ کسانی که احتمالا یک حساب فعال در اسپاتیفای یا اپل موزیک هم دارند. این دسته افراد باید به امکانات صوتی و هدفونی که همراه گوشی ارائه میشود، دقت کنند. بهعلاوه، گوشی مورد نظرشان باید فضای کافی برای ذخیرهی تعدادی زیادی آلبوم موسیقی هم داشته باشد.
عکاسان
عکاسان موبایلی به دو دسته تقسیم میشوند: آنهایی که واقعا یک عکاس حرفهای محسوب میشوند و همواره، گوشی به دست، تصاویر مختلف را ثبت میکنند. این افراد باید به سراغ گوشیهای پرچمدار بروند که بهترین دوربینهای موبایل را دارند و قدرت کافی برای ویرایش سریع عکس را هم در اختیارشان قرار میدهد. مورد دوم آنهایی هستند که بهصورت جدی هنر عکاسی را دنبال نمیکنند؛ ولی از هر فرصتی برای اجرای برنامهی دوربین گوشی (بهخصوص دوربین سلفی) استفاده میکنند. برای این دسته افراد، گوشیهای میانرده با دوربینهای باکیفیت (بهخصوص دوربین سلفی باکیفیت) و فضای زیاد برای ذخیرهسازی تصاویر و نصب انواع برنامههای عکاسی با فیلترهای مختلف، مناسب است.
شرکت سازنده، گارانتی و رجیستری را از قلم نندازید
هنگام خرید گوشی جدید، استفاده از تجربیات کاربران دیگر را از دست ندهید. این موضوع میتواند با یک پرس و جوی ساده از دوستان یا خواندن نظرات مردم در فروشگاههای اینترنتی باشد. اما این تمام ماجرا نیست؛ هر ساله، موسسات تحقیقاتی، رفتار و بازخورد مشتریان گوشیهای مختلف را بررسی و شرکتهای سازنده را براساس شاخص «رضایت مشتری» (Customer Satisfaction) طبقهبندی میکنند. بهطور مثال، تحقیقات سال ۲۰۱۷ مؤسسهی J. D. Power در مورد رضایت مشتریان در ایالات متحده نشان میدهد که شرکتهای اپل و سامسونگ، بهترتیب راضیترین کاربران گوشیهای هوشمند را دارند. بهعلاوه میزان فروش گوشیهای هوشمند هم میتواند معیار مهمی باشد. درحالحاضر، نزدیک به ۵۰ درصد از کل بازار گوشیهای هوشمند دراختیار شرکتهای سامسونگ، اپل و هواوی است؛ بنابراین اجازه ندهید که جملاتی مثل «چینی بودن شرکت هواوی» یا اینکه «گوشیهای اپل در ایران کاربردی ندارند!»، شما را در انجام یک خرید هوشمندانه، گمراه کند.
مبحث جدید رجیستری تغییرات زیادی در بازار گوشیهای هوشمند در کشور ایجاد کرده است. در این طرح بزرگ ملی، تنها گوشیهایی قابلیت فعالیت در شبکهی اپراتورهای کشور را دارند که از مجاری قانونی وارد شده و شمارهی IMEI آنها ثبت شود. بدین ترتیب دیگر شاهد گوشیهای بدون گارانتی و وارداتی نخواهیم بود تا از مشکلات کاربران در بخش خدمات پس از فروش تا حد زیادی کاسته شود. گوشیهای هوشمند در ایران با گارانتیهای مختلفی فروخته میشوند. هر کدام از این گارانتیها هم، مزایا، معایب و قیمت خاص خودشان را دارند. گارانتی موبایل، نوعی فیلتر اطمینان است و خیالتان را از بابت اتفاقهای ناگوار و پیشبینی نشده راحت میکند.
همچنین در این طرح هر گوشی با یک شمارهی سیمکارت فعال شده و امکان استفاده از سیمکارتهای دیگر وجود نخواهد داشت. به همین دلیل کاربران هنگام خرید و فروش گوشیهای دست دوم باید فرایندی انتقال شمارهی سیمکارت متصل شده به گوشی را انجام دهند. بدین ترتیب حتی پس از گُم شدن یا به سرقت رفتن، گوشی قابلیت فعالیت در شبکهی اپراتورهای کشور را نخواهد داشت.
اطلاع از رجیستری و قوانین آن برای تمامی کاربران از اهمیت زیادی برخوردار است تا دچار سواستفاده برخی فروشندگان و خرید گوشیهای قاچاق و رجیستر نشده، نشوند. بررسی IMEI گوشی در سامانهی همتا با کد دستوری #7777* جهت اطمینان از رجیستر شدن آن، فعال کردن سیمکارت خود پس از قرار دادن در گوشی و دریافت فاکتور با مهر از فروشنده، مواردی است که کاربران هنگام خرید گوشی هوشمند جدید باید انجام دهند.